Legendele contelui Dracula

By Vasile Roxana ianuarie 18, 2025
Legendele contelui Dracula

Este ceva în legătură cu numele „Dracula” care îți cam face părul de pe ceafă să se ridice. Poate că este vorba de imaginea mentală a unei figuri mascate care pândește în întuneric sau de poveștile înfricoșătoare ale unor vampiri însetați de sânge. Orice ar fi, acest nume are o anumită greutate – un amestec de intrigă și mister. Dar cine este mai exact Dracula? Este doar un produs al imaginației unui autor sau legenda sa are rădăcini undeva mai adânci? Adevărul ar putea fi un pic din amândouă.

Dracula, romanul lui Bram Stoker, a adus acest personaj straniu în lumina reflectoarelor în 1897, dar povestea în sine – sau mai degrabă, bucăți din ea – există într-un fel sau altul de secole. După cum se pare, povestea lui Dracula este un amestec fascinant de istorie, superstiții locale și narațiuni creative, care au captivat oamenii timp de peste un secol. Haideți să punem cap la cap faptele, folclorul și tot ceea ce se află între ele pentru a afla cum a prins viață acest personaj iconic.

Dracula în folclor: Temeri mai vechi într-o poveste modernă

Dracula in Folklore
Fotografie theparanormalplayground.co
Cu mult înainte ca cineva să se gândească să scrie despre Dracula, legendele cu creaturi care beau sânge erau deja o obișnuință în Europa de Est. Cuvântul „Dracul” în sine provine din limba română, unde poate însemna fie „dragon”, fie „diavol”, în funcție de cum îl privești. Ambele sensuri se strecoară cumva în miturile din jurul infamului conte.

Tradiția est-europeană este plină de povești înfricoșătoare despre strigoi – morți-vii care se pare că s-au întors pentru a-i chinui pe cei vii. Aceștia nu erau fantome sau zombi obișnuiți. Se spunea că strigoii sugeau viața din oameni – uneori la propriu – provocând boli sau moarte. Sătenii luau aceste amenințări atât de în serios încât făceau tot ce le stătea în putință pentru a-i ține pe morți în mormintele lor. Gândiți-vă la țăruși de lemn, răsturnarea cadavrului cu susul în jos sau chiar arderea lui completă. Dacă sună ca ceva desprins dintr-un film de groază, înseamnă că așa este.

Într-un fel, personajul lui Dracula preia toate aceste frici vechi și le dă o față nouă, terifiantă. Dar el este mai mult decât un simplu monstru; el este, de asemenea, străinul, outsiderul, lucrul de care oamenii se tem, dar pe care nu îl pot înțelege. Pentru un public victorian confruntat cu schimbarea și incertitudinea, acest amestec de teroare și fascinație a atins toate notele potrivite.

Vlad Împăratul: Nota de subsol istorică

Vlad Împăratul
Fotografie stiridiaspora.ro
Bine, să trecem la inspirația din lumea reală. Vlad al III-lea, cunoscut și sub numele de Vlad Țepeș (care se traduce literal prin „Împăratul”), a condus Valahia la mijlocul anilor 1400. Și da, porecla sa provine de la obiceiul său deosebit de macabru de a… ei bine, de a înțepa oamenii în țepușe. Acesta nu era doar un act de cruzime la întâmplare; era o strategie – una înfiorătoare – menită să îi intimideze pe dușmanii săi și să își țină supușii în frâu.

În ciuda scenei sângeroase, Vlad nu era doar un conducător sadic. În țara sa natală, el este adesea amintit ca un erou național pentru că a înfruntat Imperiul Otoman și și-a protejat teritoriul. Tatăl său, Vlad al II-lea, era cunoscut sub numele de „Dracul” sau „Dragonul”, datorită apartenenței sale la un ordin cavaleresc. Vlad al III-lea a moștenit acest nume, devenind „Dracula”, sau „fiul dragonului”. Cu timpul, „Dracula” a căpătat și conotația întunecată de „fiul diavolului”, adăugând și mai multe straturi personajului.

Așadar, Dracula lui Bram Stoker se bazează direct pe Vlad Țepeș? Sincer, nimeni nu știe sigur. Stoker a fost un cercetător meticulos și este foarte probabil să fi dat peste moștenirea sângeroasă a lui Vlad în timp ce își creiona povestea. Dar Dracula din carte și Vlad cel istoric nu sunt chiar gemeni. Unul este un vampir care își schimbă forma; celălalt este un prinț brutal și strategic. Totuși, paralelele sunt prea izbitoare pentru a fi ignorate.

Dracula lui Stoker: Ficțiunea întâlnește frica

Stoker’s Dracula

Când Bram Stoker l-a scris pe Dracula, nu a inventat doar o poveste înfricoșătoare; el a exploatat anxietățile culturale ale epocii sale. Anglia victoriană se confrunta cu tot felul de schimbări – descoperiri științifice, schimbarea moravurilor și o conștientizare crescândă a lumii în general. Personajul lui Dracula, cu rădăcinile sale străine și puterile sale misterioase, a atins temerile legate de necunoscut și nefamiliar.

Cadrul romanului joacă, de asemenea, un rol important. Castelul lui Dracula, cocoțat în Munții Carpați, se simte izolat și din altă lume. Mulți cititori asociază această descriere cu Castelul Bran, deși Stoker însuși nu a vizitat probabil niciodată România și nici măcar nu știa de existența castelului. Cu toate acestea, vibrațiile stranii ale Castelului Bran se potrivesc cu atmosfera creată de Stoker, acesta fiind probabil motivul pentru care este acum comercializat ca „Castelul lui Dracula”.

Dracula în cultura modernă

Dracula nu a rămas pentru mult timp limitat la paginile lui Stoker. În secolul al XX-lea, Hollywood-ul l-a transformat pe conte într-un fenomen al culturii pop. Portretul lui Bela Lugosi din 1931 a cimentat aspectul iconic al personajului – pelerina, părul dat pe spate și privirea hipnotică. De aici, Dracula a devenit o piesă de bază a filmelor de groază, evoluând cu fiecare nouă generație.

Ceea ce este fascinant este modul în care personajul lui Dracula continuă să se adapteze. Uneori este un personaj negativ, alteori este un anti-erou și, ocazional, este chiar o figură romantică. Cu toate acestea, indiferent de modul în care se schimbă povestea, elementele de bază rămân: mister, pericol și un strop de seducție.

De ce Dracula încă ne fascinează

  • Teme universale: Frica de moarte, atracția nemuririi și tensiunea dintre ideile vechi și cele noi fac din Dracula un personaj atemporal;
  • Adaptări nesfârșite: De la horror la romantism sau comedie, povestea lui Dracula se potrivește în aproape orice gen;
  • Rădăcini culturale: Îmbinând istoria reală cu folclorul, Dracula atinge ceva profund și universal, menținând legenda vie.

Moștenirea lui Dracula în România

Astăzi, Dracula face parte din identitatea României la fel de mult ca munții și orașele sale medievale. Castelul Bran, adesea denumit „Castelul lui Dracula”, atrage în fiecare an nenumărați vizitatori. Chiar dacă Vlad Țepeș nu a locuit probabil niciodată acolo, atmosfera gotică a castelului face ușor de înțeles de ce oamenii fac legătura între cei doi.

Dincolo de Bran, puteți explora locuri precum Sighișoara, unde s-a născut Vlad, sau Cetatea Poenari, adesea denumită „adevăratul castel al lui Dracula”. Aceste site-uri oferă o privire mai atentă asupra personajului istoric din spatele legendei, îmbinând realitatea și ficțiunea într-un mod care păstrează povestea vie.

Povestea lui Dracula poate că a început cu folclorul și istoria, dar s-a transformat în ceva mult mai mare. Este un personaj care revine mereu, refuzând să rămână îngropat – și sincer, nu este exact ceea ce ar face un vampir?

By Vasile Roxana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *